22 Nisan 2008 Salı

Erdoğan ve bir maliyet hesabı analizi

Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Luksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Kim bunlar..?
Alfabetik olarak dizilmiş çoğu AB üyesi olan Avrupa devletleri…
Hani Türkiye’ye hemen her konuda “şunu yapın, bunu yapmayın” diyen devletler…
Hani daha dün yayınladıkları raporla “AKP kapatılmasın, Ergenekon daha da genişletilsin” diyerek “demokrasi” dersi veren Avrupa devletleri…
Hani Kıbrıs’ta “birleşin” diye tutturup, içerde “ayrılın” çalışmaları yaptırtan Avrupa devletleri…
Hani hemen her etnik-dinsel gruba “ayrılık” hedefiyle para fonlayan Avrupa devletleri…
Ve de 1 Mayıs’ı tatil ilan etmiş Avrupa devletleri…
***
Ne dedi Başbakan Erdoğan: “1 Mayıs'ın tatil edilmemesiyle ilgili bizi eleştiriyorlar. Türkiye bir tatil ülkesi. Çalışma süresi yılda 200 gün. Bir taraftan emeğin karşılığını verin diyeceksiniz diğer yandan gönül beylikte diyeceksiniz, olmaz. Biz hesapladık bir günlük tatilin Türkiye'ye maliyeti 2 katrilyon (2 milyar YTL). Biz bunu enine boyuna tartıştık.”
***
Peki hemen her konuda Türkiye’ye dayatmada bulunan, Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı sayesinde, dayattıklarını alan bu Avrupa Devletleri nerede..?
Neden 1 Mayıs için de AKP’den istekte bulunmazlar..?
Onların özgürlük anlayışları işçi sınıfının haklarına kadar mı sınırlı?
“Tüklük kavramına hakareti” bile “düşünce” sayıp “özgürlüktür” diyen bu devletlerin Ankara büyükelçileri, 1 Mayıs konusunda neden AKP’ye dayatma yapmazlar?
***
Sadece bu örnekten bile görülüyorki, işçi sınıfı 1 Mayıs’ı kendisi mücadele edip kazanacak. AB’den fonlanan sendikacıların hükümetle dirsek temaslarından, çıka çıka Sosyal Güvenlik Yasası çıkıyor nitekim.
***
Unutmadan… Konu işçiler olunca ne de güzel hesap yapıyor Başbakan. 1 Mayıs’ın maliyeti 2 milyar dolarmış!
Ya gemicikler, ya mısırlar, ya fındıklar, ya ABD bursları…
2B’ler, Çalıklar, Katarlar…
***
Herşeyin bir maliyet hesabı var!

Mehmet Ali Güller
22 Nisan 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder