13 Eylül 2010 Pazartesi

EVET ARTI BOYKOT EŞİTTİR ÖZERKLİK

AKP’nin Anayasa değişikliği paketinin yüzde 58 ile kabul edilmesi, Türkiye’nin geleceği açısından yeni bir kırılma noktası yarattı.
Referandumu BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın formüle ettiği “seçim artı boykot eşittir çözüm” formülü kazandı! Demirtaş, Milliyet gazetesine verdiği röportajda şöyle demişti: “Diyarbakır’dan çıkacak olan ağırlıklı boykot ve evettir. Her ikisinin toplamının anlamı ise ‘Kürt sorunun çözümünü istiyoruz’dur. Başka anlam çıkmaz”. (Devrim Sevimay, Boykot referandumun emniyet sübabı, Milliyet Gazetesi, 7 Eylül 2010)
Demirtaş’ın ifade ettiği formülün bileşenlerinin yanına bir de özneleri yazarsak şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: Evet (AKP) artı Boykot (PKK/BDP) eşittir Çözüm (Özerklik, BOP, ABD).
Böylece Kürt Açılımı’nın önü açıldı. Artık AKP ve BDP’nin referandum sürecinde yaptıkları açıklamalarda uzlaşmaya vardıkları görülen Yeni Anayasa sürecine girildi. Ki Başbakan Erdoğan, 12 Eylül akşamı referandum değerlendirme konuşmasında, “Burhan bey, yeni anayasa için hazırlıklara başla” talimatı verdi.
177 maddelik 12 Eylül Anayasası’nın 110 maddesi değişmişken, Burhan Kuzu’nun kalan neleri değiştirmek üzere bir hazırlığa soyunacağı ise yandaş kalemşörlerin ilk değerlendirmelerinde açıkça görülmektedir. Anayasa’nın değiştirilemez ilk üç maddesinin “çağdışı” olduğunu savunan bu zevat, özellikte yurttaşlık tanımını içeren 66. maddenin de değiştirilmesini istemektedirler.
Aslında hedeflenen ve 2011 seçimlerinin hemen sonrasında AKP ve BDP oylarıyla çıkarılması planlanan anayasa, “Kürt Açılımı doğrultusunda demokratik özerkliği içeren Federasyon Anayasası’dır”.
DEVLET OTORİTESİ KULLANILMADI MI?
Öte yandan PKK/BDP’nin çağrısıyla seçmenlerin bir bölümünün sandığa gitmemeyi tercih etmesi ama bir bölümünün de zorunlu olarak gidememesi, bölgede devlet otoritesinin büyük oranda aşındığı anlamına gelmektedir. Ya da boykotun evet oy oranına olumlu etki yapacağı göz önünde bulundurularak, sürece bilinçli olarak sessiz kalınmıştır!
Çünkü, bölgede boykot dışında sandığa atılan oylar yüzde 90 ile 95 arasında evet olmuştur.
ANAYASA’YA GÖRE AKP - AKP’YE GÖRE ANAYASA
Yeni Anayasa’nın bir de AKP açısından meşruiyet sağlama önemi vardır.
Türkiye Cumhuriyeti, “yasama, yürütme ve yargı” ilkelerinin birbirinden ayrıldığı, yani birinin diğerine üstün olmadığı “kuvvetler ayrılığı” prensibinin uygulandığı bir ülkedir. Erkler, yani yasama, yürütme ve yargı, yetkilerini Anayasa’dan alır. Yürütme, iktidar, Anayasa’ya uygun olduğu ölçüde meşrudur. İktidarın hukuken meşru olup olmadığını ise yargı denetler. İşte bu denetleme sonucunda Anayasa Mahkemesi AKP’nin “Cumhuriyet yıkıcısı” olduğuna hükmetti ve (6/5) oranında kapatma istedi. Ancak AB doğrultusunda yapılan değişiklikle karar ancak (7/4) ile alınabiliyordu. Dolayısıyla AKP kapatılamamıştı!
Sonuç olarak AKP artık Anayasa’ya göre meşru olmayan bir partiydi. İşte AKP, “kendisi Anayasa’ya göre meşru değilse, Anayasa’yı kendisine uygun hale getirme” çalışmasını başlatmış ve 12 Eylül etabını da kazanmıştı. AKP “Yeni Anayasa” hazırlayarak da bunu taçlandırmak istemektedir.
CUMHURİYET CEPHESİ
12 Eylül referandumun içerdiği bu tehlikeleri görenler, referandumdan önce bir Cumhuriyet Cephesi oluşturdular. Tam 65 yıl önce birbirinden ayrılan CHP ile DP, işte bu tehlikeye karşı 2010’da birleşti. Sadece onlar mı? MHP, DSP, İP, TKP, EMEP, ÖDP, Sendikalar, Demokratik Kitle Örgütleri, Meslek Odaları…
İşte bu cephenin artık daha önemli bir görevi var. Bu cephe, kuvvetlerini daha da pekiştirerek, “Federasyon Anayasası”na karşı yurt savunması yapma göreviyle karşı karşıyadır.
Mehmet Ali Güller
13 Eylül 2010

3 yorum:

  1. siz hakikaten kendinizi yurt savunmacısı bu vatanın dostu bu milletin bir ferdi olarakmı görüyorsunuz
    hadi canım sende kimseyi değil sadece kendinizi kandırırsınız
    siz bu bozuk düzenden nemalanan ve zavallı halkımın sırtında boza pişirip onuda akşam deniz manzaralı salonlarınıozda rakı mezesi olarak yiyen tiplersiniz
    siz kim yurtseverlik kim siz kim bağımsızlık kim siz kim insan hakları hürriyet eşitlik kim
    siz değilmi türkiyeyei ve insanlarını bu günki hale getirenler
    siz emperyalizmin yerli uşakları olarak yıllardır bu ülkenin ağır sanayisien kalkınmasına gelişmesine kendi öz kültürüne kavuşmasına karşı çıkanlar
    siz değilmisiniz laiklik çağdaşlık demokrasi ilericilik nutukları atarak semirenler sömürenler s.. enler
    yok artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak
    bu millet uyanmıştır
    amerikan başkanınna bizim çocuklar darbe yaptılar diye haber verilen 80 cuntasının dayattığı ve ülkemizi insanımızı köleleştiren anayasayı değiştirecek ve bu millet kendi anayasasını kendi değerlerine göre yapaaktır
    çatlasanızda patlasanızda bu ülke kendine yakışanı gereçekten özgür bağımsız ekonomisi güçlü ve sayınlığı olan ülke konumuna gelecektir
    siz istemesenizde yaldızlı ama samimiyettten uzak sözleriniz artık kimseyi etkilemiyor
    geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarınız malumun ilanı olsa da derli toplu şekilde okumak benim için değerli ve etkileyicidir.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. @adsız
    demokrasi ve özgürlük kavramlarının içi boşaltıldı, değerler bozuldu, dinci tayfa kendi eşrafını zengin etti 8 senedir, demokrasi diye diye her b*ku yediler..bu millet bu iktidarla, kendi degerlerine göre anayasa manayasa yapamaz. milleti, degerlerini bulgura,paraya,kömüre sattırır hale getirdiler!

    YanıtlaSil