13 Eylül 2010 Pazartesi

YÜZDE 44 MEŞRU MUDUR?

Anayasa değişikliği halkoylaması sonucuna göre yüzde 58 ile kabul edildi. Hukuken çoğunluğun kabul ettiği bir değişiklik, sonuçlar resmi olarak açıklandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Peki yüzde 58, reel olarak çoğunluk mu?
Bildiğiniz gibi seçimlere katılım oranı yüzde 77. Yani oylamaya her yüz kişiden sadece 77’si katıldı, 23’ü ise o ya da şu nedenle katılmadı.
Halk oylamasına katılan 77 kişinin yüzde 42’si Anayasa değişikliğini reddetti. Peki 77 kişinin yüzde 42’si kaç kişi eder? Yüzde 33!
Halk oylamasına katılan 77 kişinin yüzde 58’i ise Anayasa değişikliğine onay verdi. Peki 77 kişinin yüzde 58’i kaç kişi eder? Yüzde 44!
Yani Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının seçmen statüsüne sahip olanlarının sadece yüzde 44’ü bu anayasa değişikliğine onay vermiş oldu!
Salt çoğunluğu bile sağlayamayan bu oran, “toplumsal uzlaşma”nın doruğu olan Anayasa için sizce meşru bir oran mıdır?

Mehmet Ali Güller
13 Eylül 2010

2 yorum:

  1. eveeeett meşrudur
    sen kendin adam yerine koymayan veya zalimlerin korkusu ile sandığa gidemeyen kitleyi hesaba katarsan o senin taktığın at gözlüğünün ortaya çıkardığı yanlış bir durumdur
    mademki 58 > 42 mademki 44 > 33 vede bu ülkede kararlar sayısal çoğunluğa göre alınıyor ve meşruiyetin ölçüsü sayısal büyüklük bu sonuçta gayet meşrudur
    çıkar şu at gözlüklerini uzağı gösteren bir gözlük takta türkiyenin değiştiğini dünyanın ne halde olduğunu bir gör.
    hem gözlükleri değişirsen belki düşünce ve eylemlerin bu ülkenin ve insanınnın hayrınada kullanabilirsin aksi halde kubur fareleri gibi açtığın çukurda ömrün nihayet bulacak benden söylemesi
    keyf ve tercih senin

    YanıtlaSil
  2. Peki referandum rasyonel midir, mantıklı mıdır? bilimsel midir ?

    YanıtlaSil